Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdoseról

2010.01.23

Adatai, testméretei:

- Tömeg: 392 kg
- Marmagasság: 158 cm
- Patkóméret elöl: 27-es
- Patkóméret hátul: 28-as (alumínium patkók)
- Legnagyobb sebessége: 70 km/h
- Napi takarmányigénye: 7–8 kg forrázott zab és kevert táp, alma, körte, táplálékkiegészítők, vitaminok.


Érdekességek:

- Overdose két év alatt, 5 ország, 7 pályáján, 11 alkalommal győzött, összesen: 98 hosszal verte ellenfeleit, ami kb. 200 méternek felel meg.


- Ribárszki Sándor, a ló trénere szerint „Overdose nem szép ló, amolyan »rút kiskacsa«, furcsa mozgása van, csámpás, a kanyar a gyengéje. Érzi és élvezi a sebességet, a lószállítóban a menetiránnyal szemben, 120–130-as tempóban szeret utazni, ha ennél lassabban mennek, nyugtalan.”


- A két év alatt, beszámítva a párizsi érvénytelenített futamát, összesen kb: 15.000 km-t utazott, ebből 13.100 km-t ebben az esztendőben.

- Régebben a répa volt a kedvence, ma már az almát szereti jobban.

- Zsokéja minden versenyét piros-fehér-zöld dresszben futja.

- Kepes András játék-dokumentum filmet forgatott a lóról. Az ötlet Farkasházy Tivadar Overdose a veretlen 11 könyvbemutatóján született a Kincsem Parkban. Kepes András 50 perces TV filmjét, a Különös történetek első részeként, 2009. március 10-én vetítették.

 

Overdose (Nagy-Britannia, Nottinghamshire, 2005. április 2.[1] – ) pej[2] mén,[3] az utóbbi évek legsikeresebb magyar színekben versenyező lova, pályafutását a szakértők Kincsem, a „csodakanca” életéhez hasonlítják. 2008. decemberében[4] a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt. Jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistája, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült: az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt. A négyévesek között ötödik, az európai lovak között negyedik, a rövidtávú lovak között pedig harmadik volt.[5]

 

 

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Nevei

Nevét a tulajdonos Lilla nevű lányának köszönheti; jelentése „túladagolás”. Mivel az Overdose nevet túl hosszúnak találták a lovászok, a Dózi becenevet adták neki. A nagyközönség e mellett az elnevezés mellett még számos jelzővel illeti, amelyek a ló tehetségére utalnak, ilyen például az „alagi rakéta”, az Alagi Versenyló Tréningközpont neve és Dózi rakétasebességű futása után. Németországban „Csodaló”-nak (Wunderpferd), Nagy-Britanniában „budapesti golyó”-nak (Budapest Bullet), Amerikában pedig [6]„The Hungarian Seabiscuit”-nek nevezték el.

 

 

 

Pályája

Felfedezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mikóczy Zoltán és Overdose, Fotó:Seipert Judit

Tulajdonosa Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember,[7] aki a lóvásárláskor még nem tudta milyen kincset talált. 2006 novemberében Angliában, a híres newmarketi árverésen talált rá gazdája, aki a mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot. A külsőre szinte jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért, kb. 3000 euróért (2000 guinea) vásárolta meg - jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint.[8] Miután hazavitte a ló sokáig névtelenül élt, mert nem tudták milyen nevet adjanak neki. A névválasztás a pedigré szabályai szerint úgy történik, hogy az anya nevének kezdőbetűje után kell a csikót is elnevezni. Elsőként a Mikóczy Mónika által kitalált Obsession (Szenvedély) és a Ribárszky Sándor javasolta Orient Expressz voltak,[9] de ezek a nevek már korábban regisztrálva lettek. Felmerült az Oszáma bin Láden név is, de végül az Overdose túladagolás szó győzött, amire a ló rá is szolgált, hiszen túl van benne adagolva a tehetség. Mikóczy Zoltán magyar színekben akarta versenyeztetni Overdose-t. Mivel a lovak állampolgárságát az határozza meg, hogy hol tréningezik őket, ezért a ló Magyarországon, Alagon az Alagi Versenyló Tréningtelepen [10] tréningezik. Zsokéja minden versenyen piros-fehér-zöld színű dresszben lovagolja. Idomárja Ribárszki Sándor[11] lett, aki az istállóban a külföldi sprinterek trénere. Zsokéja 2008-ban a német Andreas Suborics volt, munkalovasa Budinszki Barbara. 2009-ben Christophe Soumillon lovagolja. Versenyistállója először az SCH Racing Dunakeszi volt, jelenleg MIKO Racing.

Származása

Szülei az angol Starborough,[12] aki pályafutása alatt a Godolphin istálló[13] színeiben versenyzett, és az ír Our Poppet[14] sprinterek, de korábban egyikük sem tűnt ki kimagasló teljesítményével, viszont tenyésztésre kiválóan alkalmasak.[15] Starborough legmagasabb RPR-száma 124, amit a St. James Palace Stakes (Gr. I) megnyerésekor kapott. Győzelmeit 1600–1800 méteren aratta. Our Poppet a feljegyzések szerint csupán egyszer állt starthoz, kétévesen, akkor 1400 méteren helyezetlen lett. Overdose előtt viszont három csikója is versenyt nyert Franciaországban és Németországban. Overdose tenyésztője Angliában Graham & Mrs. Di Robinson[16] volt.

Származási táblája

 

OverdoseUK
STARBOROUGH UK 1994
SOVIET STAR USA 1984
NUREYEV USA 1977
VERUSCHKA Franciaország 1967
FLAMENCO WAVE USA 1986
DESERT WINE USA 1980
ARMADA WAY USA 1976
OUR POPPET Írország 1997
WARNING UK 1985
KNOWN FACT USA 1977
SLIGHTLY DANGEROUS USA 1979
UPEND Írország 1985
MAIN REEF UK 1976
GAY CHARLOTTE UK 1971

A nemes vérvonalú állatoknál fontos szerepet játszik a származási adatok pontos vezetése, a pedigrélap és -táblázat elkészítése, amit számítógépen tárolnak. A rózsaszínű alapon lévő nevek a kancák nevei, kék alapon pedig a méneket jegyzik. Minél hosszabb a pedigré, annál messzebbre lehet visszavezetni a lovak eredetét. Vagyis a pedigré hosszából és a benne lévő reális adatokból számításokat végezhetünk a ló genetikai hátteréről, az elődök tulajdonságairól, s ezek alapján a lónál várható eredményekre következtethetünk. Overdose ismert származási tábláját az 1600-as évekig lehet elemezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Budinszki Barbara Overdose hátán, Fotó:Seipert Judit.

Párizsi fiaskó

Overdose remek formában állt starthoz a 250 000 euró összdíjazású versenyen a Prix de L'Arc de Triomphe-on,[17] 2008. október 5-én Párizsban. A verseny mégis botrányba fulladt, mivel az egyik ajtó műszaki hiba miatt beragadt és nem nyílt ki. A pálya jobb szélén álló bíró jelzett a piros zászlóval, hogy a versenyt lefújják, de a jobb szélen futó lovak zsokéi már nem látták a jelzést, és teljes iramban végigfutották az egész távot. Néhányan útközben leálltak, mások visszafordultak. Pillanatok alatt zűrzavar alakult ki. Overdose pályarekorddal futotta le az 1000 m-es távot, hiába. A szervezők úgy döntöttek, hogy a futamok után 18.30-kor újraindítják a versenyt, bíztak abban, hogy a lovak addig erőt gyűjtenek a megismételendő versenyhez. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa azonban a ló egészségének védelmében úgy döntött, hogy eláll a futamtól. A megismételt sprintfutamot végül a francia színekben indult Marchand d'Or[18] nyerte másfél hosszal.

OTP-Hungária Nagydíj

 

 

 

 

 

 

 


Overdose 12. győzelme, Fotó:Csikós Eszter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Overdose a 12. győzelem után.
 • Overdose szponzoráció

A Szezonnyitó kapcsán felmerült, hogy nem áll elegendő pénz rendelkezésre a futam megfelelő díjazására.

"Overdose csak akkor áll rajthoz, ha összejön a megfelelő összdíjazás, mert aprópénzért nem fog elindulni csak azért, hogy Magyarországon fusson" A sajtó, Ribárszky Sándornak tulajdonított megjegyzésére nyilatkozta Mikóczy Zoltán, hogy Overdose az angliai Palace House Stakes-ben 2009. május 3-án rendezendő verseny helyett, 2009. április 19-én Budapesten kezdi az évadot. A Palace House Stakes,[19] 50 ezer font összdíjazású Gr III-as 1000 méteres futam, melyre Overdose meghívást kapott. A szervezők 7000 angol font utazási támogatást ajánlottak fel, de ezt a meghívást elutasították azért, hogy Overdose-t a magyar közönség láthassa, hiszen ezután már csak külföldön fog fellépni. A budapesti futamhoz viszont, megfelelő szponzori támogatásra volt szükség.[20] A Budapesten 2009. április 19-én tartott OTP - Hungária Nagydíj megrendezését az OTP szponzorálta. A szponzorálási ügy másik része 2009. március 12-én zárult le, amikor a CIG Közép-európai Biztosító elnök-vezérigazgatója Horváth Béla bejelentette, hogy szponzorként támogatják[21] az idei évben a magyar sprintert. Az összeg egy részéből, Overdose biztonsági és életkörülményeit javítják majd. 2009. április 8-án a Horze cég képviselője és Mikóczy Zoltán hosszútávú szponzorációs szerződést írt alá Budapesten, melynek keretében [22] Overdose a Horze cég termékeit reklámozza majd.

Az OTP-Hungária Nagydíj győztese Overdose lett, 52,6 másodperces pályarekorddal 8 hossz előnnyel végzett az élen.[23][24] A versenyszervező azonban módosította Overdose vasárnapi időeredményét, így a sprinter regisztrált ideje 54,6 másodperc lett, amely azonban még mindig pályarekordnak és Európában a legjobb eredménynek számít. A korábbi rekordot szintén Overdose tartotta 58 másodperccel. A versenyt annak ellenére sikerült megnyernie, hogy az indulásnál a startgép ajtaja később nyílt ki Overdose előtt, mint a többi lónál és így kénytelen volt a fejével kitolni azt. Lemaradása a mezőnytől körülbelül fél hossz lehetett, hátránya pedig pár tizedmásodperc. A másik probléma volt, hogy a ló futam közben elhagyta az egyik patkóját, de végül ez nem befolyásolta a nagyszerű eredményt. Mivel az előző patkolás nem volt tökéletes és a ló lába meg is sérült, ezért szilikonos alátétet kapott a patájára, amely könnyebben leválhatott. A 7 millió forint összdíjazású Nagydíjon olyan hatalmas tömeg volt, amely Imperiál 1963-as versenye óta nem fordult meg a Kincsem Parkban.

Lovasai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Overdose Christophe Soumillonnal a hátán, Fotó:Dvornik Gábor

Lovasait, a tulajdonos Mikóczy Zoltán választotta ki. Első két versenyén és a negyediken az 58 kg-os szlovák nemzetiségű Martin Srnec lovagolta, a harmadikon Piotr Krowickit vitte a nyergében. Kétéves futamait a cseh Zdenko Smidával fejezte be. A 2008-as szezon első felében a lengyel Piotr Krowicki ült a hátán három versenyen, majd az osztrák Andreas Suborics. Az OTP-Hungári Nagydíjon a világhírű Christophe Soumillon ült a nyergében, aki az egész 2009-es szezonra leszerződött a Miko-istállóval.[30]

Eredményei

 

 

 

 

 

 

 

 


Mikóczy Zoltán és Ribárszky Sándor 2008,

Fotó:Seipert Judit

2007

 • 2007. június 2. Nyeretlen Kétévesek Versenye, 1000 m, Budapest, lovasa: Martin Srnec. 18 hosszal győzött.
 • 2007. július 22. Cena OTP Banky (Cena Muscatita) I.kat. 1200 m, Pozsony, lovasa: Martin Srnec. 6 hosszal győzött.
 • 2007. szeptember 9. Graf Nikolaus Esterhazy Memorial Listed 1200 m, Freudenau, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki. 13 hosszal győzött.
 • 2007. szeptember 30. Szent László-díj,[31] Kétévesek versenye, (Korábban kétévesek nagydíja) Gd.-2, 1400 m . Kincsem Park, lovagolta Martin Srnec. 16 hosszal győzött.
 • 2007. október 21. Central Europen Challenge Cup Futurity Gd.-1, 1300 m, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa Zdenko Smida. 6 hosszal győzött.

2008

 • 2008. április 6. Preis vom Marchfeld 1100 m, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki. 6 hosszal győzött.
 • 2008. május 18. Lanson-Cup Listed 1200 m, Baden-Baden, Németország, lovasa: Piotr Krowicki. 9 hosszal győzött.
 • 2008. június 1. Cena Ministerstva podohopodárstva Slovenskej Gd-3. 1200 m, Pozsony, lovasa: Piotr Krowicki. 8 hosszal győzött.
 • 2008. július 5. LOTTO-Hamburg-Trophy[32] Gr.III., 1200 m, Hamburg, Németország, lovasa: Andreas Suborics. 11/2 hosszal győzött.
 • 2008. augusztus 31. 138. Goldene Peitsche Gr.II.,[33] 1200 m, Baden-Baden, Németország, lovasa: Andreas Suborics. A verseny Európa legpatinásabb sprintversenye, kb. 17 millió forint összdíjazású. Overdose két és fél hosszal nyert 14 000 néző előtt, a versenyen hároméves, vagy annál idősebb lovak indulhattak csak.
 • 2008. október 5. Prix L'Abbaye Gr.I., 1000 m, Párizs, Franciaország. Ezen a versenyen érvénytelenítették a futamot. Lovasa, Andreas Suborics.[34]
 • 2008. november 16. Premio Carlo & Francesco Aloisi, Group III., 1200 m, Róma, lovasa Andreas Suborics. 10 hosszal győzött.

2009

Egyéb díjak

 • 2008 legjobb sportolója, Figyelőnet.[36]
 • Parlamenti érem,[37] 2009. április 29. Szili Katalin átadta Overdose menedzsmentjének Mikóczy Zoltánnak, Budinszki Barbarának, Ribárszky Sándornak Overdose segítéséért és neveléséért a Parlamenti érmet.

2009-re tervezett futamok

 

 

 

 

 

 

 

 


A Pozsonyi verseny 2008, Fotó:Seipert Judit
 • Royal Ascot, 2009. június 16 - 20. A lóversenyvilág csúcseseménye: King's Stand Stakes Gr. I., 1000 m), Golden Jubelee 1200 m mely Európa legnagyobb összdíjazású sprintversenye, a díj 450 ezer font. Overdose betegsége miatt törölve.
 • July Cup, Newmarket. 2009. július.[38]Overdose betegsége miatt törölve.
 • Augusztus 30., Baden-Baden,[39] Goldene Peitsche Gr. II. 1000 m. Overdose betegsége miatt törölve.
 • Október 04. Longchamp (Párizs) - Prix de l'Abbaye vagy Nakajama (Japán) - Sprinters Stakes. Overdose betegsége miatt törölve.
 • November 6. Melbourne (vagy Kalifornia, kétesélyes.)[40] Santa Anita (Kalifornia) - Breeders Cup vagy Flemington Park (Melbourne) - P. Farm Classic Overdose betegsége miatt törölve.
 • December 13., Sha Tin (Hong Kong) - Hong Kong Sprint.[41], Overdose betegsége miatt törölve.

2010-re tervezett futamok

 • 2010. január 15.–március 31., három verseny Dubaiban.

Tulajdonosváltás

Overdose tulajdonosa 2006. novemberétől 2009. április 30-ig Mikóczy Zoltán volt, azonban 2009. május 1-től a ló egy szindikátus tulajdonába került,[42] melynek tagjai: Mikóczy Zoltán, Czucz István és Mario Hoffmann szlovák állampolgárok. A megállapodás a versenyló esetleges jövőbeli értékesítésének feltételeit rögzíti, Czucz István és Mario Hoffmann opciós jogot szerzett. Ez a megállapodás nemcsak a ló életkörülményeinek javítását hívatott biztosítani, hanem a megemelkedett költségű Group 1-es kategóriájú versenyekben való részvételt is. A megállapodás része, hogy Overdose-t továbbra is Ribárszki Sándor idomítja a Dunakeszi-Alagi Tréningközpontban, vagyis továbbra is magyar színekben fog versenyezni.

Elítélték Overdose tulajdonosát

A versenyzés folytatását veszélyeztette az a körülmény, hogy Overdose tulajdonosát Mikóczy Zoltánt csődbüntett vétsége miatt Romániában börtönbe zárták és nem jogerősen egy év és hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték,[43][44] másodfokon azonban az ítéletet felfüggesztett büntetésre változtatták.[45]

A ló társtulajdonosa Czucz István korábban úgy nyilatkozott, hogy Mikóczy letartóztatása nem befolyásolta volna Overdose további versenyeztetését, mivel a három tulajdonos, Mikóczy Zoltán, Mario Hoffman és ő, együtt hozzák meg a döntéseket a ló további szerepléseiről.[46]

Jótékonyság

Overdose patkói kerültek árverésre 2009. április 29-én a Magyar Lovasterápia Alapítvány [47] támogatására. Overdose ezekkel a patkókkal készült fel a 2009-es versenyszezonra Alagon. A patkók speciális alumíniumból készültek, rendkívül könnyűek, az ilyen tipusú patkók segítik a magyar csodalovat képességei kifejtésében. A pénzt egy Robika nevű ló fenntartására kívánják felhasználni, aki a fogyatékos sportlovaglás egyik segítője.[48] Árverésre került még Christophe Soumillon versenydressze, ami a Mikóczy Zoltán istálló-színében (piros-fehér-zöld) pompázik, valamint versenyszemüvege. A dresszben lovagolt a belga zsoké április 19-én, és a futamon dedikálta. Bernhardt Mária, magyar ló-festő egyik Overdose-ról készült olajfestményéről készített olajlenyomatát ajánlotta fel a jótékonysági árverésre.[49]

Érdekességek

Munkalovasa Budinszki Barbara, akinek első találkozásra nem volt szimpatikus a ló, azután annyira megszerette, hogy le is rajzolta. Ez a kép függ Overdose istállójának ajtaján. Ribárszki Sándor, a ló idomárja szerint „Overdose nem szép ló, amolyan »rút kiskacsa«, furcsa mozgása van, csámpás, a kanyar a gyengéje. Overdose marmagassága 163 cm, súlya 400 kg körül van, mely időszakonként változik. Patkóméret elöl 27-es hátul 28-as, speciális alumínium patkókat visel, melyek megkönnyítik számára a futást. Legnagyobb versenysebessége 70 km/h. Ha őt utaztatják, érzi és élvezi a sebességet, a lószállítóban a menetirány szerint helyezkedik el. 120–130-as tempóban szeret utazni, ha ennél lassabban mennek, nyugtalan. Izzadós, az istállóban fekve alszik.[50] Napi takarmányigénye 7–8 kg forrázott zab és kevert táp, alma, körte, táplálékkiegészítők, vitaminok. Régebben a répa volt a kedvence, ma már az almát szereti jobban. Zsokéja minden versenyét piros-fehér-zöld dresszben futja. Kepes András játék-dokumentum filmet készített a lóról. Farkasházy Tivadar Overdose a veretlen 11 könyvbemutatója idején már zajlottak a forgatások Párizsban. Kepes András 50 perces TV filmjét, a Különös történetek első részeként, 2009. március 10-én vetítették.

Overdose a festőművészeket is megihlette. Már többen készítettek róla képeket, Bernhardt Mária,[51] aki Overdose apját Starborough-t is megörökítette, Rovó Edina, Koncz Csaba, Duszai Tibor.

Patairha-gyulladása

2009. május 10-én bejelentették, hogy Overdose nem indul a május 23-án esedékes Haydock Parki futamon, ugyanis Max Fournier, aki Overdose fájós, bal első lábát megpatkolta, a patkolás után egy tályog helyét is feltárta.[52] A francia patkolókovács a tályogot eltávolította, azonban ennek érdekében oly mélyen kellett behatolnia a pata szarurétegébe, hogy a ló lesántult. Mivel ilyen esetben az ellentétes végtag veszi át a terhet, a túlterhelés miatt Overdose jobb első lábán patairha-gyulladás[53] alakult ki. A patairha-gyulladás esetén fokozatosan károsodik a pata felfüggesztő apparátusa, ami a patafal és az irharéteget összekötő, szorosan összeillesztett lemezréteget terheli leginkább. Ez az irharéteg szoros összeköttetésben van a patacsonttal is. A betegség miatt Overdose indulása, a 2009. június 16. és 20. között megrendezésre kerülő Royal Ascoton, meghiúsult.[54] A ló számára 30 cm vastag homokréteget alakítottak ki, hogy minél puhább talajon álljon és a túlterhelés ne a patán jelentkezzen. Speciális patapapucsokat helyeztek a lábaira, hogy a terhelést a patákról átvigyék a lábak felsőbb részeire. Overdose gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott és speciális diétával testtömege 50 kilóval csökkent. [55][56] Max Fournier francia patkolókovács június 3-án egy speciális patkót ragasztott Overdose lábára. [57] Ribárszky Sándor legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy az augusztusi baden-badeni verseny előtt a ló nem áll rajthoz. Dózi már két futamot kihagyott, de állapota javult és rövid sétákra elhagyhatja a boxát, amelyet testőrök vigyáznak. [58]A lovat legújabban polarizáltfény-terápiával[59] kezelik, amely a csontokat és a szöveteket is erősíti. A gyógyulás viszont lassúbb, mint várták, Mikóczy Zoltán hivatalosan bejelentette, hogy Overdose a July Cup-on sem indul, legkorábban augusztusban vagy szeptemberben állhat rajthoz.[60] Overdose a július hónapot Nantes-ban tölti Max Fournier mesterkovács és Henri-Alex Pantal felügyelete alatt, aki Franciaország tíz legjobb trénere közé tartozik. Állapota biztató, de végső döntés a következő verseny időpontjáról még nincs.[61]

2009. július 13-án Mikóczy Zoltán Overdose egyik tulajdonosa bejelentette, hogy Dózi és munkalovasa, Budinszky Barbara egy kamionnal az angliai Pulboroughba utaznak, hogy Overdose a 2009 évi lehetséges versenyhelyszínek közelében lehessen.[62] A lovat Ladislav Kubista fogja felügyelni, aki korábban többszörös sampion idomár volt Szlovákiában.

Overdose hosszadalmas lábadozása a patairha gyulladásból különböző rémhírekre adott okot. Elterjedt, hogy a ló tüdőgyulladást kapott, és járni sem tud. A híreket Mikóczy Zoltán és Ribárszky Sándor is egyaránt megcáfolta. [63][64] Bár ez a hír tévesnek bizonyult, augusztusban sem javult tovább a ló állapota, a franciaországi kezelések eredménytelennek bizonyultak, ezért a versenyló Angliában gyógyulhat tovább. A patacsont elferdülése ellen mellső lábaira gyógypatát kapott és továbbra is kímélő életmódot folytat. Az orvosi előrejelzések szerint már csak a tavaszi idényben állhat rajthoz.[65] Ezt a hírt októberben Mikóczy Zoltán is megerősítette azzal, hogy a rehabilitáció jól halad és Overdose új patkókat kapva a lábára 2009. október 14-én befejezi boxpihenőjét.[66] A lovat Angliába Dr. Szmodits Zsolt állatorvos is elkísérte, akinek segítségével felkészült magyarországi hazaszállítására.[67] A ló 2009. november 6-án Alagra érkezett, rehabilitációja Magyarországon folytatódott, állapotában javulás állt be, de versenyezni csak a következő szezonban fog.[68]A lovat egy ideig ismeretlen helyen tartották testőrök védelme alatt. 2009. december 8-án az alagi tréningpályán újra bemutatták az újságíróknak a még mindig lábadozó Overdose-t.[69] 2009. december 5-én Alagon, Mikóczy Zoltán újságírók jelenlétében köszöntötte születésnapja alkalmából Overdose állandó munkalovasát Budinszki Barbarát, hogy megköszönje neki azt, hogy az elmúlt hónapok minden percét Overdose-al töltötte. .[70]

Overdose 2010.

Overdose eddigi trénere Ribárszky Sándor, Németországban kívánja folytatni pályafutását, ezért a ló további edzését és felkészítését egy új hazai trénerre kívánták bízni. Mikóczy Zoltán azonban úgy döntött, hogy a 2010-es év első két hónapját Hoppegartenben tölti a ló, Ribárszki Sándor felügyelete alatt és Budinszky Barbara kezei között, hogy a megszokott csapat készíthesse fel az új versenyszezonra.[71] Overdose továbbra is magyar színekben fog versenyezni, felkészítését a Nemzeti Lóverseny Kft. támogatja.[72][73]

Irodalom

Jegyzetek

 1. ^ Greatest Horses - Overdose
 2. ^ A ló jegyei
 3. ^ Kovácsy-Monostori: A ló és tenyésztése, 177.oldal- hím ló
 4. ^ A világranglistát évente egyszer december végén állítják össze a lovak teljesítménye alapján.
 5. ^ Overdose már 14. a világranglistán
 6. ^ The Hungarian Seabiscuit. Denverpost (angolul).
 7. ^ Mikóczy Zoltán álmai
 8. ^ Videoriport Overdose 2009
 9. ^ Farkasházy T. Overdose, 13-14.-ik oldal
 10. ^ Alagi Versenyló Tréningtelep, www.muemlekem.hu
 11. ^ Ribárszki Sándor interjú
 12. ^ Starborough
 13. ^ Godolphin istálló honlapja, www.godolphin.com
 14. ^ Our Poppet
 15. ^ Farkasházy T. Overdose a veretlen, 22-23. oldal
 16. ^ Graham & Mrs. Di Robinson. Whatton Manor Stud (angolul).
 17. ^ Prix de l'Arc de Triomphe
 18. ^ Marchand d'Or
 19. ^ Palace House Stakes
 20. ^ Mikóczy Zoltán szót kért 2009
 21. ^ ˝Dózi új szponzora
 22. ^ Overdose – akinek jól áll a Horze.... lovasok.hu.
 23. ^ a b Akármelyik futamát meg tudja nyerni Overdose
 24. ^ a b Overdose senkinek sem hozott pénzt
 25. ^ Martin Srnec
 26. ^ Piotr Krowicki
 27. ^ Piotr Krowicki
 28. ^ Andreas Suborics
 29. ^ Christophe Soumillon honlapja, www.christophe-soumillon.fr
 30. ^ Farkasházy T. Overdose, 36-ik oldal
 31. ^ Szent László-díj
 32. ^ Overdose Hamburgban
 33. ^ Goldene Peitsche Gr.II
 34. ^ Farkasházy T. Overdose a veretlen, 92-95. oldal
 35. ^ MOB Fair Play különdíj Overdose versenyló stábjának a párizsi versenyen tanúsított sportszerű magatartás miatt.
 36. ^ 2008 legjobb sportolója a Figyelőneten
 37. ^ Parlamenti érem Overdose menedzsmentjének.
 38. ^ A betegség miatt törölt versenyek.
 39. ^ 2009-es versenylista
 40. ^ Senki sem tudja mi a "csámpás" Overdose titka, 2009.03.13. Inforádió
 41. ^ Overdose új zsokéval készül
 42. ^ Overdose egy szindikátus tulajdona lett
 43. ^ Elítélték Overdose tulajdonosát. (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 44. ^ Börtönbüntetésre ítélték Mikóczyt. (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 45. ^ Bukarestben keresi igazát Overdose tulajdonosa. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 46. ^ Overdose Alagon gyógyul. (Hozzáférés: 2009. november 16.)
 47. ^ Magyar Lovasterápia Alapítvány, www.lovasterapia.hu
 48. ^ A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványt évek óta támogatja az OTP Bank Rt. A lovasterápia, más néven gyógylovaglás gyűjtőfogalom, amely szakember által, speciálisan képzett lóval végzett gyógyító-fejlesztő eljárások összességét jelenti. A fogyatékosok sportlovaglása a rekreáció, illetve a parasport körébe tartozik. Elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek alkotják a tanítványok körét. A (gyógy)pedagógiai lovaglás alapmotívuma a ló partnerként, társként való elfogadása, a lóért és a többi lovasért való felelősségvállalás, a kitartó munka.
 49. ^ Overdose szezonnyitó futama Budapesten, a Kincsem Parkban
 50. ^ Farkasházy T. Overdose, 105-ik oldal- Budinszki Barbara Overdose-ról.
 51. ^ Farkasházy T. Overdose a veretlen, 184. oldal
 52. ^ Overdose nem indul a Haydock Parkban
 53. ^ A patairha-gyulladás, www.lovaselet.info
 54. ^ Véget érhet Overdose karrierje
 55. ^ Overdose újabb fejlemények
 56. ^ Mikóczy hangja remegett az örömtől, Overdose lábain nincs elváltozás, s hamarosan úszhat
 57. ^ Csodapatkót kapott Overdose
 58. ^ 50 kilót fogyott Overdose
 59. ^ Sensolite polarizáltfény-terápia
 60. ^ Overdose Aga Khanhoz készül
 61. ^ Overdose patáját Franciaországban kezelik
 62. ^ "A huszonnegyedik órában érkeztünk" - Mi lesz Overdose sorsa?
 63. ^ Rémhírek terjednek Overdose-ról. (Hozzáférés: 2009. augusztus 13.)
 64. ^ Overdose tulajdonosa helyreigazítást kért . (Hozzáférés: 2009. szeptember 6.)
 65. ^ Overdose előtt hat nehéz hét áll. (Hozzáférés: 2009. szeptember 6.)
 66. ^ 2010-re csúcsformába kerülhet Overdose. (Hozzáférés: 2009. október 10.)
 67. ^ Overdose állapota várakozáson felül javul, így a három hónapos állást követően elkezdhette a sétákat!. (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 68. ^ Overdose hazatért. (Hozzáférés: 2009. november 8.)
 69. ^ Overdose visszatért az alagi tréningpályára. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 70. ^ Overdose megette Barbi születésnapi csokrát. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 71. ^ Overdose Németországban kezdi az évet. (Hozzáférés: 2010. január 1.)
 72. ^ A vártnál gyorsabban gyógyul Overdose. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 73. ^ Overdose megharapta Mikóczyt. (Hozzáférés: 2010. január 3.)

Források

 • Farkasházy Tivadar: Overdose, a veretlen 11. Budapest : Adwise Media, 2008. 295 p. ISBN 978-963-06-6215-4
 • A cikk szöveg szakmaiságát ellenőrizte és a ló adatainak pontosításában segítséget nyújtott Pécsi István az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület Elnöke
 • Vígh Zsófia–Gyovai Petra, A pedigréanalízis szerepe az állattenyésztési programokban, tanulmány. Kaposvári Egyetem és Állattudományi Kar.(Teljes szöveg)
 • Kovácsy Béla, Monostori Károly, A ló és tenyésztése, OMGE Könyvkiadó Vállalata, Budapest, 1905.
 • Joseé Hermsen: Lovak Enciklopédiája, Ventus Libro Kiadó, Budapest, 2006. ISBN 9789639546745
 • W. S. Crook: Lovas Kézikönyv, Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 1991.
 • Győrffy-Villám András, Szelestey László, Hecker Walter, Jankovits Marcell: Lovas Nemzet, Helikon Kiadó, Budapest, 2004. ISBN 9632088298
  • Idegen nyelveken
  • A. Burkhart: Schwer auf Zack, In:Cavallo, November/2006, 28-33 oldal.

Külső hivatkozások

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Overdose témájú médiaállományokat.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Can Amoxicillin Be Used For Proctitis Kelviendy

(Kelviendy, 2019.10.19 14:45)

Priligy Indicaciones Cialis Pharmacy Rx One Cheap Generic Viagra Soft Pills [url=http://orderviapills.com]viagra[/url] Cialis Wo Bestellen Erfahrungen Amlodipine Online Pharmacy Viagra Efectos Y Contraindicaciones

https://fannilovasoldala.eoldal.hu

(Szerky, 2010.05.02 10:47)

Szija Kösziii !!!
Tudom h nagyon szép ló sőt gyönyörű !!

Overdose

(Arany Állatok szerky-je!se, 2010.04.20 13:47)

Szerintem nagyon szép ló!